Naturreservat & mer att göra

Karlsborg

Karlsborg, Västra Götalands län

Kategori

  • Nav
  • Turistbyrå/Infopoint

VÄLKOMMEN ATT UPPLEVA KARLSBORGS ALLA GULDPLATSER Vad tänker du på när du hör talas om Karlsborg? Är det närheten till vattnet, de trolska skogarna i Tiveden eller är det Karlsborgs fästning och äventyret som väntar innanför murarna där? Kanske är det Forsvik med sitt bruk och dess spännande historia. Oavsett vad du förknippar Karlsborg med vill vi bjuda in dig att upptäcka ännu mer- för vi lovar dig, det finns mer!

I Karlsborg är det svårt att inte vara i närheten av vatten. De många sjöarna och vattendragen bjuder på ett stort utbud av aktiviteter och skön natur! Dra upp gammelgäddan, segla i underbar skärgård, testa på att paddla eller för all del- svalka av dig vid någon av alla badplatser som våra vackra sjöar har att erbjuda. Här finns 35 mils strandlinje, magisk skärgård och små sjöar för bästa fiskelyckan. Välkommen att testa sjölivet med oss!

I Forsvik väntar idyllen. Det glänsande vattnet från Göta Kanal och Bottensjön, de gamla bruksbyggnaderna och kaffedoften från Kafé Ada bildar tillsammans ett besöksmål med en riktig genuin charm. Ta med dig det bästa sällskapet och gör ett besök på Forsviks bruk och ta del av industrihistorien och ät en glass medan du tittar på båtarna som tar sig igenom Göta kanals äldsta sluss. Vad väntar du på? Häng med till Forsvik!

Göta Kanal, som sträcker sig från Sjötorp i väst till Mem i öst, är ett av Sveriges genom tiderna största byggnadsprojekt. Kanalen löper fram genom landskapet mellan Vänern och Östersjön via Vättern, och ringlar sig fram likt ett blått sidenband genom landskapet. Utmed kanalen finns pittoreska caféer, mysiga pensionat och en och annan läskande glass! I Karlsborg finner du både "porten" in till västra sidan från Vättern, med ett rikt evenemangsområde, och kanalens äldsta och högsta sluss i Forsvik!

Krutrök, underjordiska gångar och en elak sergeant… På Karlsborgs Fästning kan du uppleva flera spännande guideturer så som den Historiska Äventyrsturen, Stadsvandring innanför de mäktiga murarna eller varför inte gå årets nyhet – Guidetur på vallarna? Inom murarna på den mäktiga fästningen från 1800-talet har nästan ett litet samhälle vuxit upp - njut av god mat och fika, spännande museum och historiens vingslag.

I Tiveden väntar äventyret på dig som söker förtrollande vacker natur präglad av väldiga klippblock, djupa dalar och branta bergsryggar. Vandra, cykla eller rid din egen väg eller kryssa mellan de många sjöarna och sevärdheterna. I Granvik kan du bland annat hyra kajak, i Stora Fjällets Naturreservat finner du flera fina vandringsleder och mitt i skogen finner du krogen Tivedens Mat. Ett besök i Tiveden blir ett så litet eller stort äventyr som du själv vill!

I närheten