Naturreservat & mer att göra

41. Undens strand

Laxå, Örebro län

Kategori

  • Att göra
  • Naturvärde

Grusvägen följer sjön Undens strandkant i cirka 1,5 km. Här kan du blicka ut över ett antal mindre öar, och mot nordväst kan du njuta av horisonten det precis går att skymta andra sidan. Stora björkar, klibbal och tallar ramar in sjön och den vackra vyn. Med kikare kan det vara spännande att se vad som kan upptäckas på öarna, kanske ett fiskgjusebo, någon lom eller oväntade fågelsamlingar?

Är du ute en varm sommardag finns det möjlighet att svalka sig, genom att ta ett bad någonstans längs stranden. Bottnen är mestadels stenig, men det finns några platser med lite mer sand. Det är dock inte lönt att leta efter någon sandstrand, det finns inte längs den här sträckan med sin ömsom steniga och ömsom höga strandbrink.

Beroende på årstid kan du plocka smultron, blåbär, lingon eller björnbär. Med lite tajming kan det hända att du får syn på en ekorre som kilar runt i träden!

Bara cirka 3 km söderut finns Camping Tiveden, där möjlighet finns att hyra kanot och kunna utforska öarna på närmare håll. Visa dock hänsyn till de fåglar som häckar i området, och undvik att gå i land på öar där häckande fåglar riskerar att störas under perioden april-mitten av juli.

Tillgänglighet

Grusvägen lätt att gå eller rulla fram på. Det finns också rastplats för häst.

Rekommendationer

Badkläder, ved och kikare.

I närheten