Naturreservat & mer att göra

25. Kolken

Laxå, Örebro län

Kategori

  • Att göra
  • Naturvärde

Den breda stigen leder ner till den lilla skogstärnen, kring vilken en stig leder över spång och gungfly och genom ljung och blåbärsris. Här och var finns små bryggor, så det finns gott om plats för fler att njuta av fisket kring sjön, trots att den är liten. Tärnen skulle kunna vara ett lockande tillhåll för smålommen, såvida de inte störs för mycket av fiskare och andra besökare.

Luften doftar av barrskog och skvattram, och om du strövar runt sjön kan du hitta kuddar av blåmossa och spår efter tjäder. Sjön är bildad i en sänka mellan åsar och höjder. Landskapet imponerar under promenaden kring sjön, här är du avskärmad från allt utom naturen, sjön och fiske. Den sköna stämningen och det ordentliga vindskyddet med rejäl eldstad lockar till ett längre besök. Kanske en övernattning rent av, om myggen kan hållas undan?

Rekommendationer

Stövlar, myggmedel. Fiskekort är ett måste om du vill pröva fiskelyckan i sjön.

Tillgänglighet

Från parkeringen till sjöns norra spets är stigen bred och flack, så vindskyddet i nordöst går med lite beslutsamhet att nå med barnvagn eller rullstol. Stigen runt sjön är flack, men smal och bitvis blöt.

I närheten