Cykla

Fagertärnsturen

Laxå, Örebro län

Kategori

  • Mountainbike

Fagertärnsturen

Underbar dagstur som passerar hela nio sjöar, Fagertärns naturreservat med de röda näckrosorna samt hembygdsgården i Dammtorp. Långa bitar grusväg varvat med stig som på sina håll är krävande. Turens första del går på Bergslagsleden och där behöver man bitvis leda cykeln.

Tivedstorp

Ni startar på Tivedstorp, en av Tivedens gamla finnbyar. På 1600-talet kom finnar till ödemarkerna i Tiveden hitlockade av fri mark och 6 års skattefrihet för att befolka denna obebodda vildmark. De invandrande finnarna avverkade skog, svedjade och odlade svedjeråg. Byn Tivedstorp växte och vid slutet av 1800-talet bodde här omkring 140 personer. Efter att byn avfolkades i början på 1900-talet blev den uppköpt av en frivillighetsorganisation som tog emot flyktingar och senare gjorde man om byn till vandrarhem och kafé som det är än idag.

Bergslagsleden

Från parkeringen tar ni er genom byn och in i skogen på stig på Bergslagsleden. Här får man bitvis leda cykeln över spänger och vid några steniga och smala partier.

Kråkvattnet

Väl ute ur skogen tar ni er på grusväg förbi byn Kråkvattnet. Passa på att ta en paus mellan sjöarna Norra och Södra Trehörningen.

Genvägen

Här finns en uppmärkt väg som leder in i nationalparkens östra del och binder ihop Fagertärnsturen med Tjäderturen, startplatsen för Tjäderturen är Stigmansgården.

Kroktärnarna

En bit efter Genvägen går leden nära Kroktärnarna. Dessa två små sjöar anses, tillsammans med Fagertärn, vara ursprungslokalerna för de röda näckrosorna.

Fagertärn

På en gammal banvall tar ni er in i naturreservatet Fagertärn. Väl inne i reservatet skall cykeln ledas. Här ”upptäcktes” de röda näckrosorna 1856. Den röda näckrosen är en mutation av den vita och är vårt lands största vilda blomma. Näckrosorna fridlystes 1905, den första fridlysningen i landet. Det finns en fin vandringsslinga runt sjön. Näckrosorna brukar blomma i slutet på juni-juli.

Store Mossjön

Efter Fagertärn cyklar ni vidare på bilvägen och efter en bit tar ni in på stig upp mot Store Mossjön. Här finns en fin rastplats precis vid sjön. Om ni hellre cyklar på grusväg kan ni följa skyltarna för Stora vargleden tills Fagertärnsturen kommer ut på vägen igen. Utefter vägen efter Store Mossjön ligger Rödjorna som erbjuder boende och retreats.

Dammtorp

Efter ca 4 km på grusvägen kommer ni fram till hembygdsgården i Dammtorp. Passa gärna på att ta en fika på gräsmattan eller en promenad bland de gamla byggnaderna. Här finns bl.a. en gammal linbastu, smedja, tjärgrav, kolbotten och kolarkoja.

Skolstigen

Efter Dammtorp tar ni er på stig genom skogen tillbaka mot Tivedstorp. Här cyklar ni på delar av den gamla skolstigen som gick från Tivedstorp till Dammtorp. Skolan i Dammtorp lades ner 1957 men innan dess gick barnen hela vägen genom skogen till skolan.

Efter skolstigen väntar en bit på grusväg som tar er tillbaks till Tivedstorp där ni följer grusvägen genom byn tillbaks till parkeringen.

I närheten