Naturreservat & mer att göra

46. Store-Mossjön

Laxå, Örebro län

Kategori

  • Att göra
  • Naturvärde

När du följer den markerade leden in mot sjön är det inte mycket som skvallrar om naturen du ska få uppleva längre fram längs leden. Det är lätt att låta tankarna vandra iväg och fundera kring vad den gamla väg du går på en gång användes för, och av vem. Efter ett tag börjar Store-Mossjöns vatten att skymtas genom skogen, som plötsligt övergått från bruksskog till äldre gran- och tallblandskog. Skogen här kring sjön är en vacker blåbärsskog, där klena träd samsas med de grövre. De fallna träden kan undersökas från topp till rot. Att komma nära en trädkrona är spännande, de är ju för det mesta långt utom räckhåll!

Stigen delar sig, och avstickaren mot sjön leder till en vacker grillplats med utsikt över sjön. Här kan du sitta på en bänk och titta ut på storlommarna som flyter lugnt på vattnet, omgiven av gamla grova tallar och spensliga gamla enar. Här är du nära naturen, och det är lätt att låta lugnet infinna sig.

Rekommendationer

Bra skor, myggmedel. Om du ska vandra längre än till grillplatsen är långbyxor att rekommendera. Ljungen rispar hårt på benen.

Tillgänglighet

Promenaden till grillplatsen är förhållandevis enkel och inte kuperad, med tydliga, blå ledmarkeringar. Efter grillplatsen är stigen bitvis mer utmanande, smalare och mer kuperad med otydligare ledmarkeringar.

I närheten