Naturreservat & mer att göra

STF Tivedstorp

Laxå, Örebro län

Kategori

  • Att göra
  • Naturvärde

STF Tivedstorp är en by mitt inne i Tiveden, en sägenomspunnen skogsbygd på gränsen mellan Västergötland och Närke. Här andas du Tivedens trolska atmosfär med de vilda skogarna och den kuperade terrängen inpå knuten. Byn är välbevarad med sina stugor med torvtak, gamla gärdesgårdar, ängar och hagar. Det finns 65 bäddar, tältplatser, ställplatser, kafé och restaurang, grönområden, kapell, festloge, samlingslokaler, bastu, badtunna, dansbana, volleybollplan med mera.

Tivedstorps vandrarhem erbjuder trivsamt boende i rum och stugor i gammaldags och lantlig miljö. Se alla rum https://www.tivedstorp.se/vandrarhem. Det finns generöst med gemensamma lokaler som blir naturliga mötes- och umgängesplatser. De gemensamma köken är välutrustade och praktiskt inredda så att flera kan laga mat samtidigt. Utomhus finns stora gröna ytor som inbjuder till grillning, lek och spel. I hagarna kring bostäderna går ofta får, hästar och kor på grönbete.

Kaffestugan rymmer reception och servering med kafé och restaurang med 60+ sittplatser inomhus och fullständiga rättigheter. Utefter möjlighet, säsong och efterfrågan serveras frukost, luncher och/eller middagar. Sedan 2021 finns en tillbyggd Grillstuga. Det finns gott om sittplatser utanför Kaffestugan, med vacker utsikt över byn.

På Tivedstorp arrangeras många kulturevenemang - konserter, musikspelningar, kurser och konstutställningar. Det anordnas också bröllop, konferenser samt stora och små fester.

Tivedstorp är en utmärkt utgångspunkt för vandringar i Tivedens nationalpark. Du kan enkelt vandra ner till nationalparken via Bergslagsleden, eller ta cykeln eller bilen ner till den vackra badstranden Vitsand eller huvudentrén, som de flesta vandringsrundor utgår ifrån. Det finns mycket natur att uppleva i Tiveden och många sätt att uppleva den på. Vandra, rid, cykla eller paddla kanot på någon av de kristallklara sjöar som finns i omgivningen, möjligheterna är många.Välkomna till skogen!

Kontakt: boka@tivedstorp.se

Telefon 0584 47 20 90

https://www.tivedstorp.se/

Vägbeskrivning

Bilväg: Från E 20, ta av vid Laxå eller Finnerödja mot Tived, följ skyltning mot nationalparken. Från Askersund, åk mot Laxå, ta av mot Tived, följ skyltning mot nationalparken. Från Karlsborg, åk riksväg 49 mot Askersund, ta av i Bocksjö mot Tived, följ skyltning mot nationalparken, passera genom nationalparken. För dig som kommer med elbil är det bra att känna till att närmaste laddstationer finns i Laxå, Karlsborg eller Askersund som alla ligger ca 30 km från Tivedstorp.

Tåg och Buss: Närmaste tågstation är Laxå station. Med Länstrafiken Örebro går det att boka en Närtrafik-resa till Tivedstorp från Laxå eller Hallsberg (det går ingen ordinarie rutt). Detta kan göras på telefon, från 2 veckor innan resan ska ske, upp till samma dag (dock måste resan bokas in på en vardag). Det rekommenderas att ringa och boka närmsta vardag innan avresa för att få en bra förbindelse. Mer information om pris, bokning, köp och vilka tider Närtrafiken kan trafikera sträckan ger de på telefon. Ni når dem på vardagar 08:00-16:30 på 0771-92 00 00 (tryck knappval 2, sedan 3, sedan 1 för att komma direkt till Närtrafiken)

Som alternativ för dig som vandrar/cyklar eller kommer till häst går det att vandra längs Bergslagsleden från Granvik i söder eller från Ramundeboda i norr till Tivedstorp eller cykla efter den grönmarkerade Sverigeleden och gör en avstickare till Tivedstorp på Tivedsrundan eller ta ridleden till Tivedstorp - här kan både ryttare och häst få rast och vila.

GPS-koordinater: 58°45’30.3″N 14°35’32.5″E

I närheten