Naturreservat & mer att göra

Finnerödja

Laxå, Örebro län

Kategori

  • Badplats
  • Butik
  • Nav
  • Kyrka

Besök Tivedens största by! Här kan du handla i en välsorterad livsmedelsbutik och tanka på en automatstation. Strax utanför Finnerödja hittar du en liten badplats. Det finns det gott om vacker skogsmark att ströva i. Titta gärna in i Finnerödja kyrka, byggd av lokal sandsten och invigdes 1763. På platsen låg tidigare en träkyrka. Gör gärna ett besök på hembygdsgården som har anor från 1600-talet. Under sommaren är det kaffeservering och det finns försäljning av hemslöjd. Fakta om Finnerödja Drygt 600 invånare. Ingår i Laxå kommun. Det finns förskola, skola, äldreboende och en idrottsplats.

Finnerödja socken ligger längt norrut i landskapet Västergötland och socknen gränsar till både Närke och Värmland. Gränstrakten har mycket gamla anor och det har funnits vandringsleder här sedan vikingatiden och kanske ännu längre tillbaka.

Finnerödja hade tidigare stora jordgubbsodlingar. Idag finns det flera mindre industrier. Namnet Finnerödja härrör från 1580-talet då en stor invandring från Savolax i östra Finland ägde rum. Så kallade Svedjefinnar odlade upp skogsmarken genom bränna den och sedan såddes råg.

I närheten