Cykla i Tiveden
Paddla i Tiveden
Bada i Tiveden
Fiska i Tiveden
Rida i Tiveden
Utmanande

Undenäs

Undenäs.jpg

Undenäs

Tivedens katedral, som den också kallas Tivedens domkyrka, står högt placerad och tittar ut över omgivningarna. Tegel Kyrkan uppfördes 1892 – 1894 och då med sittplats för 1100 personer.

Då brister i konstruktionen uppdagades blev kyrkan förändrad och rymmer idag 600 personer. Den medeltida gamla träkyrkan brann ner 1890 och i arbetet efter branden hittades i Constantia Eriksdotters (dotter till Erik XIV) grav en månsten som suttit i ett av hennes halsband. Denna månsten förvaras än i dag i kyrktornet.


I Undenäs finns även en mycket välsorterad livsmedelsbutik, bensinstation, frisör, inredningsbutik, vandrarhem, pensionat och hyrstugor, bibliotek, pizzeria och många besöksvärda platser.

Nämnvärda är Grotteberget på Källebacken med vandringsleder och helt fantastiska utkiksplatser. Hulta hagar och träddungar, Lindberga vulkanområde, Skaga stavkyrka (med anor från 1100-talet). Stråhlestugan med sina spånklädda väggar och torvtak.

Till Undenäs räknar vi också Sätra bruk med sin vackra bruksmiljö, Edet med sin benstamp och Hovet (där Constantia hade sitt ”slott”) som är ett natura 2000-område med en underbar bokskog, utkiksplats och inte att förglömma – Hökabergsgrottorna.