Vandra

TivedenBildspel04.jpg

Tiveden bjuder på en stark vildmarkskänsla och intressanta naturupplevelser. Här i Sveriges vildaste skogar, kan man vandra mellan jätteblock och djupa sprickdalar. Tio meter höga klippblock har transporteras med Inlandsisen och har formerat spännande grottor och ansträngande gångstigar. I djupa raviner kan man upptäcka flera fina vildmarkssjöar med olika flora som finns på gränsen av Norr- och Sydsverige.

Tivedens nationalpark bjuder på ett tiotal tydlig markerade leder som varierar från en till sex timmars vandring. Några anpassade småpromenader finns för den som har begränsade rörelsemöjligheter vid huvudentréen och Vitsand. Du kan lädda ner kartor här

Du kan också vandra runt naturreservatet Fagertärn - sjön som är berömd för sina röda näckrosor. Flera andra reservat bjuder på härliga utflyktsmöjligheten.

Bergslagsleden erbjuder 27 mil vandring fördelat på 17 dagsetapper, från Kopparberg till Tiveden. Fem av etapperna finns i Tiveden. Kartor hittar du här.

Munkastigen, en gammal pilgrimsled, går delvis över Bergslagsleden och förbinder Riseberga med Olshammar. Kartor och information hittar du här.

 

Lokalt finns också Kyrkstigen från Tived till Åboholm eller Tivedstorp.  Titta på kartan för startpunkter.

 

Sedan finns ett par fina stiger runt Roa Broa från 4 till 14 km långt.

 

Tips! Tänk på bra vandringskängor!

Ledkarta finns att köpa hos Laxå Turistbyrå eller på ditt boende.