Blogg Besöksvänliga Tiveden

Besöksvänliga Tiveden

Om projektet

Syftet med projektet är att skapa en helhet av upplevelsevärdena i och runt Tivedens nationalpark samt att utveckla Tiveden som besöksmål och reseanledning. Med nationalparken i centrum kommer projektet fokusera på den lokala besöksnäringens utveckling.

I denna blogg kan du löpande ta del av Besöksvänliga Tiveden och projektets utveckling!

Projektet kommer pågå i tre år och finansiärer är Jordbruksverket (Landsbygdsprogrammet), Naturvårdsverket, Region Örebro län, Länsstyrelsen och de tre kommunerna Askersund, Karlsborg och Laxå.

Sebastian.sjoberg@laxa.se

——————————————————————————————

Äntligen

HÄR KOMMER DU KUNNA FÖLJA PROJEKTET BESÖKSVÄNLIGA TIVEDEN, NU KÖR VI!

/Projektledaren

——————————————————————————————

Askersund Outdoor

Fullträff på Askersund Outdoor Festival

Ökat intresse för Tiveden och årets bok inom ekoturism!

Under helgen arrangerades Askersund Outdoor Festival - Tiveden var givetvis på plats. Hemmaplan och allt! Med bästa placering på området och strålande högsommarväder var det ett sant nöje att prata Tiveden med nyfikna besökare! Med oss i bagaget hade vi 500 gratisexemplar av "Naturguide Tiveden Ekoturismområde". Och vilken succé det blev! Böckerna gick som smör i solsken och kommentarerna var många och positiva. Naturguiden presenterar 53 av Laxå kommuns allra finaste naturområden. Fin marknadsföring av Tiveden och Laxå kommun, minst sagt.

Utöver böckerna delade vi även ut ca 500 exemplar av Tivedens Besökskarta. Merparten av besökarna i vår monter kom från närområdet (Laxå, Askersund, Kumla och Örebro). Att örebroarna, som numera tillhör Sveriges sjätte största kommun, börjar hitta till Tiveden är viktigt.

I september styr vi mot Sweden Outdoor i Skövde. Det ser vi fram emot!

——————————————————————————————

Långsiktig utvecklingsplan Tiveden

Under hösten kommer projekt Besöksvänliga Tiveden att fokusera på skapandet av en långsiktig utvecklingsplan för Tiveden. För att citera målet:

”I samverkan ta fram en långsiktig utvecklingsplan för service i form av boende, aktiviteter och infrastruktur i Tivedenområdet med tillhörande handlingsplan och delmål”.

Ett mycket intressant och utvecklande arbete. Inte minst med tanke på den ökning av besökare vi sett i Tivedenområdet de senaste åren. Som exempel kan nämnas ökningen i nationalparken under juli - hela 46% ökning av besökare på nationalparkens leder. Tillströmningen av besökare i Tiveden utmanar oss på flera områden, såsom infrastruktur, värdskap och förmågan att sprida besökarna i hela Tiveden – även på vår och höst.

Det är min ambition att ni ska kunna följa arbetet med utvecklingsplanen här på bloggen under hösten. Och jag kommer behöva er hjälp. Efter en inläsningsperiod är det nu dags att föra dialogen vidare med företagare/organisationer, kommuner, invånare och länsstyrelse.

Bästa hälsningar

Sebastian

——————————————————————————————

Sommarens bemanning i nationalparken och konsten att sprida besökarna i Tiveden!

Tivedens Guider och turistbyråerna i Askersund, Karlsborg och Laxå möter besökarna i sommar.

Med start i april bemannas nu nationalparkens entréer av personal från Tivedens Guider. Fram till oktober kommer besökarna ha möjlighet att ställa frågor och lära av områdets rutinerade och engagerade guidepersonal. Genom ekonomiskt tillskott från projektet Besöksvänliga Tiveden kommer sommarens säsong bli ännu längre. Samtliga dagar i september bemannas, liksom helgerna i oktober. Av erfarenhet vet vi att det brukar vara mycket besökare i parken även dessa månader.</p>

Ytterligare en nyhet för årets sommarsäsong blir tillskottet av personal från turistbyråerna i Askersund, Karlsborg och Laxå. Under sommarens mest intensiva veckor har vardera turistbyrå personal på plats. Ett genidrag tycker vi. Denna förstärkning möjliggör spridning av besökare till fler pärlor i våra kommuner.

”- Ta vägen förbi kafferosteriet i Sannerud och missa inte lanthandeln!”

”- Visste ni att Askersund fyller 375 år i år? Det händer massa spännande där”

”-Du får inte missa Karlsborgs Fästning – en upplevelse för hela familjen!”

Dessutom lär vi av varandra. Under våren har Tivedens Guider och Länsstyrelsen anordnat gedigna utbildningsprogram för att stärka kunskapen om vår natur. Omvänt genomförs utbildningsinsatser i kommunerna. Under april fick projektledaren och Tivedens Guider möjlighet att lära oss mer om Askersund. En heldags bussresa för att uppdatera oss på kommunens besöksmål. Supernyttigt och bra information att delge upplevelsetörstande besökare!

För de minsta besökarna finns ”Naturkul” fortsatt vid Vitsand under sommaren. Dessutom kommer besökarna i år att kunna köpa fika vid huvudentrén. Dagas Café öppnar en filial för fikasugna besökare som vill avnjuta Sveriges vackraste vildmark tillsammans med kaffe och bulle.

Det kommer bli en spännande sommar i nationalparken, och mer saker är på gång…

/Sebastian

——————————————————————————————