Fagertärn

De unika röda näckrosorna lockar folk från när och fjärran under blomningen. Du kan följa den markerade stigen runt sjön, eller beskåda näckrosen från den gamla banvallen.
Upptäckten av blomman gjordes av teologie studerande Bernhard A Kjellmark 1856 efter tips från lokalbefolkningen. 1905 fridlystes den och det var första gången som ett naturminne fredades i Sverige. Innan hade den sålts hinkvis på torget i Askersund. Den är inte ursprungsplatsen för all världens 20-tal röda näckrosarter, men för Europas. Den är Sveriges största vilda blomma och störst bland Europas näckrosor. Den blommar i juli och augusti.

I Fagertärn växer den röda näckrosen på en av sina två kända ursprungliga växtplatser i världen. Den andra ursprungliga växtplatsen är Kroksjöarna, också i Tiveden. De röda näckrosorna här blev allmänt kända 1856, då teologie studerande Bernhard Agaton Kjellmark besökte sjön efter tips från lokalbefolkningen. Ryktet om den märkliga växten spred sig och hänsynslös plundring började. Bland annat såldes rotstockar på torget i Askersund. På så sätt spreds den röda näckrosen och idag kan man se den trädgårdar och parker runtom i Europa. I Tiveden finns nu röda näckrosor i ett 10-tal sjöar.

Sidansvarig: Tiveden  Uppdaterat: 2014-05-16